Πόσα παιδιά; 6 Αυγούστου, 2020 – Δημοσιεύτηκε σε: ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

«Ακούω μερικά παιδιά που παίζουν στην αυλή», είπε ο Τζόουνς, ένας μεταπτυχιακός φοιτητής μαθηματικών. «Είναι όλα δικά σας;»
«Όχι βέβαια», αναφώνησε ο Καθηγητής Σμιθ, ο διαπρεπής αριθμοθεωρητικός. «Τα παιδιά μου παίζουν με φίλους τους από τρεις ακόμα οικογένειες της γειτονιάς, αν και η δική μου οικογένεια τυχαίνει να είναι η πολυπληθέστερη. Οι Μπράουν έχουν λιγότερα παιδιά, οι Γκρην ακόμη λιγότερα, και οι Μπλακ τα λιγότερα απ’ όλους.»
«Ποιος είναι ο συνολικός αριθμός των παιδιών;» ρώτησε ο Τζόουνς.
«Θα το θέσω ως εξής», είπε ο Σμιθ. «Υπάρχουν λιγότερα από 18 παιδιά, και το γινόμενο των αριθμών των παιδιών των τεσσάρων οικογενειών τυχαίνει να είναι ο αριθμός του σπιτιού μου, τον οποίο είδες καθώς έμπαινες στο σπίτι.»
Ο Τζόουνς έβγαλε ένα σημειωματάριο και ένα μολύβι από την τσέπη του και άρχισε να γράφει βιαστικά. Μετά από ένα λεπτό, σήκωσε το κεφάλι και είπε: «Χρειάζομαι και άλλα δεδομένα. Η οικογένεια Μπλακ έχει περισσότερα από ένα παιδιά;»
Αμέσως μόλις απάντησε ο Σμιθ, ο Τζόουνς χαμογέλασε και ανακοίνωσε σωστά τον αριθμό των παιδιών σε κάθε οικογένεια.
Γνωρίζοντας τον αριθμό του σπιτιού και το αν οι Μπλακ έχουν περισσότερα από ένα παιδιά, ο Τζόουνς δεν δυσκολεύτηκε καθόλου να βρει τη λύση. Το εντυπωσιακό, όμως, είναι ότι ο αριθμός των παιδιών σε κάθε οικογένεια μπορεί να προσδιοριστεί αποκλειστικά με βάση τις παραπάνω πληροφορίες!

 

Δείτε την απάντηση εδώ.

« Αινίγματα
Το σεληνιακό σκάφος του Απόλλων 17 »