"Ζούμε σε μια κοινωνία απολύτως εξαρτώμενη από την επιστήμη και την τεχνολογία,
όπου σχεδόν κανένας δεν ξέρει τίποτα για την επιστήμη και την τεχνολογία."
Carl Sagan, 1934-1996.

"Ο στόχος μου είναι απλός: Να κατανοήσω απόλυτα το σύμπαν,
το γιατί έχει τη μορφή που έχει, και γιατί υπάρχει καν."
Steven Hawking (1942-2018).

Υπεύθυνος του εκδοτικού προγράμματος των εκδόσεων Εφαλτήριο είναι ο Δρ Ιωάννης Παπαδόγγονας, ο οποίος έχει μακρά πορεία στον χώρο των επιστημονικών εκδόσεων. Κατά τη διάρκεια των άνω των 20 ετών που υπήρξε βασικό στέλεχος των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, ήταν υπεύθυνος τριών εκδοτικών σειρών, ενώ έχει επιμεληθεί ή/και μεταφράσει πάνω από 40 πανεπιστημιακά συγγράμματα και βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης σε Φυσική/Αστροφυσική, Μαθηματικά, Επιστήμη Υπολογιστών, Ιστορία της Επιστήμης, Επιστήμη για παιδιά, κ.λπ.

Οι εκδόσεις Εφαλτήριο έχουν στόχο να προσφέρουν στους φίλους των θετικών επιστημών βιβλία που θα συνδυάζουν την εγκυρότητα με την αναγνωστική απόλαυση. Απευθύνονται:

  • σε κάθε αναγνώστη που θέλγεται από την επιστημονική γνώση και εκτιμά τον ρόλο που έχει κατακτήσει η επιστήμη σαν ορθολογικό ερμηνευτικό πλαίσιο της πραγματικότητας
  • στους Έλληνες επιστήμονες που θέλουν να γνωρίσουν νέα αντικείμενα, να διευρύνουν τις γνώσεις τους και να παρακολουθήσουν τις πρόσφατες εξελίξεις σε σύγχρονα πεδία
  • στους φοιτητές που επιζητούν να προσεγγίσουν τη γνώση με πνεύμα αυτενέργειας και να χαράξουν δικές τους διαδρομές στη μελέτη του αντικειμένου τους.

 

Τα γνωστικά αντικείμενα που αποσκοπούν να καλύψουν οι εκδόσεις είναι οι βασικές θετικές επιστήμες (μαθηματικά, επιστήμη υπολογιστών, φυσική, χημεία, βιολογία), αλλά και εφαρμοσμένοι κλάδοι όπως η ρομποτική, η επιστήμη υλικών, η βιοτεχνολογία και η επιστήμη του διαστήματος. Οι βασικές μας επιδιώξεις είναι:

  1. η συνεργασία με έγκυρους εκδοτικούς οίκους με παράδοση στις εκδόσεις θετικών επιστημών
  2. η συνεργασία με σημαντικούς συγγραφείς – καταξιωμένους επιστήμονες ή ταλαντούχους εκλαϊκευτές της επιστήμης
  3. η επιλογή έργων που εστιάζουν στη γοητεία της γνώσης και παρουσιάζουν γλαφυρά την περιπέτεια της επιστημονικής ανακάλυψης
  4. η ανάδειξη των πρωτότυπων κειμένων με μεταφράσεις που να προσφέρουν αναγνωστική απόλαυση.

 

Παράλληλος στόχος των εκδόσεων είναι η διατήρηση ενός «επιστημονικού ιστολογίου», όπου θα παρουσιάζονται μεταφρασμένα κείμενα, βίντεο, συνεντεύξεις και φωτογραφικό υλικό, ελεύθερα προσβάσιμα σε όλους τους φίλους των επιστημών. Απώτερος στόχος του ιστολογίου είναι να συσπειρώσει μια κοινότητα μελών με συναφή ενδιαφέροντα και να αποτελέσει χώρο δημιουργικής αλληλεπίδρασης μεταξύ τους.

Διεύθυνση
Λεωφόρος Αλεξάνδρας 18, 10682

Επωνυμία

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΦΑΛΤΗΡΙΟ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.

Αριθμός ΓΕΜΗ και Ημερομηνία εγγραφής στο ΓΕΜΗ (Σύσταση)

153759403000, 30/01/2020 11:25:28

ΑΦΜ και Ημερομηνία εγγραφής στην ΑΑΔΕ

801295368, 30/01/2020 11:25:28

Αριθμός μητρώου και Ημερομηνία εγγραφής στο Επιμελητήριο
384124, 30/01/2020 02:00:00