Ωκεανοί στο διάστημα

, , , , ,

Συγγραφέας: Kevin Peter Hand

Μετάφραση: Γιάννης Παπαδόγγονας

Πρόλογος στην ελληνική έκδοση: Ιωάννης Δαγκλής

ISBN: 978-618-854-654-7

Αριθμός σελίδων: 320

Διαστάσεις: 17 x 24

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούλιος 2022

Τιμή: 20 €

Κωδικός Ευδόξου: 112709053

18.00

Η επική αναζήτηση για την εύρεση ζωής στους δορυφόρους του εξώτερου ηλιακού συστήματος

Ποιο είναι το καλύτερο μέρος για να βρούμε ζωή πέρα από τη Γη; Συχνά θεωρούμε ότι η πιο υποσχόμενη τοποθεσία στο ηλιακό μας σύστημα είναι ο Άρης, αλλά οι πρόσφατες επιστημονικές αποστολές έχουν αποκαλύψει ότι μερικές από τις πιο «βιοδεκτικές» τοποθεσίες ίσως να βρίσκονται ακόμα πιο πέρα. Κάτω από τους παγωμένους φλοιούς κάποιων από τα μικρά, καλυμμένα με πάγο φεγγάρια του Δία και του Κρόνου βρίσκονται τεράστιοι ωκεανοί που ίσως να υπάρχουν από τότε που υπάρχει και η Γη, και πιθανόν να περιέχουν συνολικό όγκο νερού μεγαλύτερο από το 50-πλάσιο του υγρού νερού της Γης. Θα μπορούσαν άραγε να υπάρχουν στα βάθη αυτών των ωκεανών κάποιοι ζωντανοί οργανισμοί; Το βιβλίο Ωκεανοί στο διάστημα παρουσιάζει τα επιστημονικά δεδομένα στα οποία βασίζεται η συναρπαστική αναζήτηση για την απάντηση αυτού του ερωτήματος.

Ο αστροβιολόγος Kevin Peter Hand είναι ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες της NASA στη σύγχρονη εποχή, και στο πλαίσιο των πρωτοποριακών του ερευνών έχει συμμετάσχει σε αποστολές σε όλο τον κόσμο. Σε αυτή τη σαγηνευτική αφήγηση επιστημονικής ανακάλυψης, συνθέτει στοιχεία από τη φυσική, τη διαστημική επιστήμη, τη γεωλογία, την πλανητική επιστήμη, τη βιολογία και τις περιπέτειες άλλων πρωτοπόρων επιστημόνων όπως ο ίδιος για να εξηγήσει πώς έχουμε καταφέρει να μάθουμε ότι στο εσωτερικό των φεγγαριών του εξώτερου ηλιακού συστήματος, όπως η Ευρώπη, ο Τιτάνας και ο Εγκέλαδος, υπάρχουν ωκεανοί. Παράλληλα, αναλύει με ποιον τρόπο η εξερεύνηση των ωκεανών της Γης βελτιώνει την κατανόησή μας για τη δυνητική βιοδεκτικότητα αυτών των παγετωδών φεγγαριών, και αντλεί διδάγματα από όσα έχουμε μάθει για τις απαρχές της ζωής στον δικό μας πλανήτη για να εξετάσει πώς θα μπορούσε να αναδυθεί ζωή σε αυτούς τους μακρινούς κόσμους.

Το Ωκεανοί στο διάστημα περιγράφει τι μας επιφυλάσσει η αναζήτηση για ζωή στο ηλιακό μας σύστημα και πέρα από αυτό, σκιαγραφώντας τις συναρπαστικές ανακαλύψεις που είναι πιθανό να μας περιμένουν.

Διαβάστε τα Περιεχόμενα, τον Πρόλογο στην ελληνική έκδοση, του Καθ. Ιωάννη Δαγκλή, τον Πρόλογο και ένα ενδεικτικό κεφάλαιο του βιβλίου.

Το βιβλίο διατίθεται από τα βιβλιοπωλεία Πολιτεία, Πρωτοπορία, Ιανός, Κορφιάτης, κ.ά.

 

Αριθμός σελίδων

360

Διαστάσεις

17 x 24

ISBN

978-618-854-654-7

Ημερομηνία έκδοσης

Ιούλιος 2022

Συγγραφέας

Kevin Peter Hand

Μετάφραση

Γιάννης Παπαδόγγονας

Ευχαριστίες
Πρόλογος στην ελληνική έκδοση

ΜΕΡΟΣ Ι ΩΚΕΑΝΙΟΙ ΚΟΣΜΟΙ ΚΟΝΤΙΝΟΙ ΚΑΙ ΜΑΚΡΙΝΟΙ
Ο βυθός
1. Ωκεάνιοι κόσμοι στη Γη και πέρα από αυτή
2. Η νέα Χρυσομαλλούσα

ΜΕΡΟΣ II ΠΩΣ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΩΚΕΑΝΟ ΣΕ ΤΡΙΑ ΕΥΚΟΛΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ
3. Η «σύνδεση ουράνιου τόξου»
4. Κάνοντας μπέιμπι-σίτινγκ σε ένα διαστημόπλοιο
5. Πώς αγάπησα την ασφάλεια αεροδρομίου
6. Η κυρία με το πέπλο
7. Ο βασιλιάς του άνθρακα
8. Ωκεανοί παντού

ΜΕΡΟΣ III ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΟΔΕΚΤΙΚΟ ΣΤΟ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΟ
9. Η ανάπτυξη ζωής
10. Απαρχές σε έναν ωκεάνιο κόσμο
11. Οικοδομώντας μια βιόσφαιρα ωκεάνιου κόσμου
12. Το χταπόδι και το σφυρί
13. Ένας περιοδικός πίνακας για τη ζωή

ΜΕΡΟΣ IV ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ
14. Αναζητώντας ίχνη ζωής
15. Μια νέα εποχή εξερεύνησης των ωκεανών

Σημειώσεις
Ευρετήριο

Ο Kevin Peter Hand είναι αστροβιολόγος και πλανητικός επιστήμονας στο Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA, όπου έχει διατελέσει αναπληρωτής επικεφαλής επιστήμονας για την εξερεύνηση του ηλιακού συστήματος, και έχει πρωτοστατήσει σε μια προσπάθεια αποστολής ενός διαστημικού σκάφους προσεδάφισης στην επιφάνεια του δορυφόρου του Δία Ευρώπη. Έχει συμβάλει σε εξερευνητικές αποστολές στους παγετώνες του Κιλιμάντζαρο, στις κοιλάδες Dry Valleys της Ανταρκτικής και στους θαλάσσιους πάγους του Νότιου Πόλου. Ζει στο Λος Άντζελες.