αν – ένας νέος, αλλιώτικος τρόπος να καταλαβαίνουμε μεγάλες έννοιες και αριθμούς

,

Κείμενο: David J. Smith, Εικονογράφηση: Steve Adams

Μετάφραση: Γιάννης Παπαδόγγονας

ISBN: 978-618-864-140-2

Αριθμός σελίδων: 40

Διαστάσεις: 24 x 24

Ημερομηνία έκδοσης: Δεκέμβριος 2022

Τιμή: 17 €

15.30

Φανταστείτε να μπορούσαμε να συμπυκνώσουμε τα 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια της ύπαρξης της ζωής στη Γη σε μία μόνο ώρα. Αν μπορούσαμε να το κάνουμε, οι δεινόσαυροι θα εμφανίζονταν μόλις στο 56ο λεπτό, και θα εξαφανίζονταν 3 λεπτά αργότερα. Οι σύγχρονοι άνθρωποι (οι συγγενείς μας) θα έκαναν την εμφάνισή τους ακριβώς στο τέλος της ώρας, και θα είχαν στη διάθεσή τους μόλις 0,2 δευτερόλεπτα.

 

Στο ΑΝ, ο David J. Smith, συγγραφέας του μπεστ-σέλερ If the World Were a Village, φέρνει σε μικρότερη κλίμακα μεγάλες, ασύλληπτες έννοιες -από το τεράστιο εύρος της γεωλογικής και της ανθρώπινης ιστορίας μέχρι το μέγεθος του πλανήτη μας και του γαλαξία μας- με αναπάντεχα αποτελέσματα…

 

αν ο Ήλιος είχε το μέγεθος ενός πορτοκαλιού, η Γη θα είχε το μέγεθος ενός κόκκου αλατιού. Ακόμα και ο μεγαλύτερος πλανήτης, ο Δίας, θα ήταν μόλις όσο ένα μεγάλο μπιζέλι.

 

αν αναπαριστούσαμε το μέσο προσδόκιμο ζωής με πατημασιές στην άμμο, οι Βορειοαμερικανοί θα άφηναν 78 πατημασιές, οι Ευρωπαίοι 76 πατημασιές, οι Ασιάτες 70 πατημασιές και οι Αφρικανοί 58 πατημασιές.

αν όλο το νερό της Γης ήταν 100 ποτήρια με νερό, όλο το γλυκό νερό που είναι διαθέσιμο σε εμάς και που χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε θα ήταν μόνο το ένα από αυτά τα ποτήρια.

 

Το ΑΝ φέρνει σε μικρότερη κλίμακα μεγάλες έννοιες -τον χώρο, τον χρόνο, τις ανθρώπινες εφευρέσεις, τον παγκόσμιο πληθυσμό, τους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας και πολλά άλλα- και καλεί τον αναγνώστη να δει τον κόσμο με έναν νέο, αλλιώτικο τρόπο.

Δείτε ένα απόσπασμα του βιβλίου.

Ημερομηνία έκδοσης

Δεκέμβριος 2022

ISBN

978-618-864-140-2

Αριθμός σελίδων

40

Μετάφραση

Γιάννης Παπαδόγγονας

Συγγραφέας

David J. Smith (κείμενο), Steve Adams (εικονογράφηση)

Διαστάσεις

24 x 24

Αν 4
Ο γαλαξίας μας 6
Οι πλανήτες 8
Ιστορία της Γης 10
Η ζωή στη Γη 12
Τα γεγονότα των τελευταίων 3000 χρόνων 14
Οι εφευρέσεις στην πορεία του χρόνου 16
Οι εφευρέσεις των τελευταίων 1000 χρόνων 18
Οι ήπειροι 20
Νερό 22
Είδη ζωντανών οργανισμών 24
Χρήματα 26
Ενέργεια 28
Προσδόκιμο ζωής 30
Πληθυσμός 32
Τρόφιμα 34
Η ζωή σου 36
Σημειώσεις για γονείς και δασκάλους 38
Πηγές 40

Πόσο μεγάλη είναι η Γη ή το ηλιακό μας σύστημα ή ο Γαλαξίας μας; Ποια είναι η ηλικία του πλανήτη μας και πότε εμφανίστηκαν σε αυτόν τα πρώτα ζώα και ο άνθρωπος; Κάποια πράγματα είναι τόσο τεράστια ή τόσο μεγάλης ηλικίας που είναι δύσκολο να τα χωρέσει ο νους μας. Τι θα γινόταν όμως αν παίρναμε αυτά τα μεγάλα και ασύλληπτα αντικείμενα και γεγονότα και τα συγκρίναμε με πράγματα που μπορούμε να δούμε, να αισθανθούμε και να αγγίξουμε; Αμέσως θα βλέπαμε τον κόσμο μας με έναν εντελώς καινούργιο τρόπο. Αυτό ακριβώς κάνει αυτό το βιβλίο – παρουσιάζει σε μικρότερη κλίμακα, δηλαδή σε σμίκρυνση, τεράστια γεγονότα, τεράστιους χώρους και χρόνους, παρομοιάζοντάς τα με κάτι που μπορούμε να καταλάβουμε. Κάθε παιδί που έχει παίξει με μια κούκλα ή με ένα αεροπλανάκι γνωρίζει τι σημαίνει μικρότερη κλίμακα. Ένα μοντέλο σε μικρότερη κλίμακα είναι μια μικρή εκδοχή ενός μεγάλου πράγματος. Το κάθε τμήμα του έχει σμικρυνθεί εξίσου, και αυτός είναι ο λόγος που δεν έχουμε μια κούκλα με θεόρατα πόδια ή ένα αεροπλανάκι με γιγάντια φτερά. Και όταν παρουσιάζουμε σε μικρότερη κλίμακα κάποια πραγματικά τεράστια πράγματα –όπως το ηλιακό μας σύστημα ή όλη την ιστορία της ανθρωπότητας- κάποια από τα αποτελέσματα είναι εντελώς αναπάντεχα, όπως θα δείτε αμέσως παρακάτω …

Ο DAVID J. SMITH είναι δάσκαλος με πάνω από 25 χρόνια εμπειρία στη διδασκαλία σε μαθητές όλων των ηλικιών. Του έχει απονεμηθεί το Βραβείο «A+ For Breaking The Mold» από το Υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ, ενώ το έργο του έχει αναγνωριστεί, μεταξύ άλλων, από το περιοδικό Time, το NBC's Today Show, τους Low Angeles Times, και το Associated Press.